top of page

Gençlerle Sohbet Etmek...

  • Yazarın fotoğrafı: Ayça Özbatır
    Ayça Özbatır
  • 26 Oca 2021
  • 2 dakikada okunur



Bazen gençlerle iletişim kurmak çok kolay değildir. çok konuşmazlar, konuşmak istemezler, kısa cevaplar verirler. Biz konuşmak istesek de onlar yanaşmayabilir. Bu durum bazen ergen anne babalarında hayal kırıklığı yaratabilmektedir. "Konuşmak istiyorum ama karşılığı gelmiyor." gibi sitemleri çok duyuyorum. Hem ergenliğin doğası gereği kendilerini uzak tutarlar hem de bu içinde bir parça nasıl karşılanacak endişesini de barındırır.


Aşağıdaki ipuçları çocuğunuzla iletişiminizi açık tutmanıza yardımcı olabilir:

Konuşmak için zaman ve alan yaratın.

Sorunlarını çözmenize veya daha iyi hissetmelerini sağlamanıza gerek yoktur; sadece dinlemeniz yeterlidir. Ne dediklerini yargılamadan, sabırla anlamaya çalışmaktır iletişimin özü. Sadece başınızı sallamanız, anladığınıza dair bir temas ya da "Tamam", "Ah!", "Evet" gibi dinlediğinizi hissettirmeniz yeterlidir. Bu, olumlu bir şekilde dinlediğinizi bilmelerini sağlayacak ve konuşmaya devam etmelerini teşvik edecektir.

Empatik olmak ilişkiyi güçlendirir.

Her gün muhabbete zaman ayırın.


Konuşmak için zaman ve mekan yaratın

Telefon gibi dikkat dağıtıcıları ortadan kaldırın ve konuşmak, paylaşmak, keyif almak ve rahatlamak için zaman ve alan yaratın. Bunların hepsi onlar için tüm mevcudiyetinizle orada olduğunuzu, dinlemek istediğinizi gösterir. İşte gençler için bazı sohbet başlangıçları:

Yardım edebileceğim bir şey var mı?

Tamam, ben senin için buradayım, naber?

Ne hakkında konuşmak istediklerine dair bir fikriniz varsa, konuyu şu şekilde tanıtın, 'Biraz stresli göründüğünüzü fark ettim, seni endişelendiren bir şey var mı?'


Çocuğunuzun sorunlarını çözmenize gerek yok

Çocuğunuzun kendi başına bir çözüme ulaşmasına yardımcı olun

Hepimiz bazen sadece 'dışarı çıkmamız', sızlanmamız, şikayet etmemiz veya ailemize kötü bir gün geçirdiğimizi bildirmemiz isteriz. Kimsenin bize bir çözüm vermesine veya bir sorunu 'düzeltmesine' ihtiyacımız yoktur aslında. Sadece sevildiğimizi ve desteklendiğimizi bize hatırlatacak birine ihtiyacımız vardır. Çocuğunuzun da aynı fırsata ihtiyacı var; yalnız, hayal kırıklığına uğramış, bunalmış veya üzgün hissedebilirler sadece sevildiklerini ve desteklendiklerini hissetmebazen ihtiyaç duyarlar.

Bir çözüm önerme, onlara ders verme veya problemlerini onlar için çözmeye çalışma dürtüsü hissediyorsanız, bunun yerine şunu söylemeyi deneyin:

"Kulağa zor geliyor, bir çözüm bulmak için yardım mı ister misin yoksa sadece onu rahatlamaya mı ihtiyaç duyuyorsun?"

Bu sana nasıl hissettirdi?

'Ve sonra ne oldu?'

Çocuğunuzun sorunları hakkında konuşmasına izin vermek, sizinle konuşma fırsatını artıracaktır. Tavsiyenizi istemedikleri sürece, sorunu kendi başlarına çözmeleri için onları teşvik edin. Bu, eylemlerinin sorumluluğunu almalarına yardımcı olacaktır.


Empatik olun

Gençlere iletişimi öğretmek, kendinizi çocuğunuzun yerine koyabilmenizi ve durumu onların bakış açısından anlayabilmenizi sağlayan empati göstermenizle başlar. Çocuğunuz, bir hata yaptığında bile onu anladığınızı açıkça belirtirseniz, problemleri çözmesine yardımcı olmak ve bazı şeyler hakkında konuşmak için sizinle paylaşmaya devam edecektir.

Aşağıdakine benzer şu ifadeler size yol gösterebilir:

'Neden bu kadar (sinirli, üzgün, sinirli) olduğunu anlayabiliyorum.'

'Bunun hakkında ne hissettin? Evet, sanırım ben de öyle hissederdim. '

"Sizce (diğer kişi) bunu neden yaptı / söyledi? Sence sebebi ne olabilir?"


Muhabbet edin

Çocuğunuzun hayatında olup biten küçük şeyleri bile yakalayabilmek sohbet etmekten geçer. Her gün sohbet etmeye yani muhabbet etmeye zaman ayırın. Böylelikle ihtiyaç ortaya çıktığında zor konuşmalar yapmak daha kolay olacaktır. Çocuğunuz size 'onun yanında olacağınız', onu dinleyeceğiniz, seveceğiniz ve destekleyeceğiniz konusunda güven duyarsa, o zaman sizi daha büyük sorunların üstesinden gelmek için yardıma ihtiyaç duyduklarında ilk başvurulacak kişi olarak görür. Bu, güven ve samimiet içeren bir ilişkinin oluşmasını sağlar.

 
 
 

Son Yazılar

Hepsini Gör
Ergenler Neden Motive Olamıyor?

Anne babalardan ergenlik çağındaki çocuklarının potansiyelini en iyi şekilde değerlendiremediğine ya da odaklanmada sorun yaşadıklarına...

 
 
 
Ne Zaman Terapi Desteği Gerekir?

Son dönemde basın ve medyaya yansıyan bir çok endişe verici haber ile karşı karşıyayız. Ruhsal sağlık sorunları giderek yaygınlaşıyor....

 
 
 

Comentários


bottom of page