top of page

Ne Zaman Terapi Desteği Gerekir?

  • Yazarın fotoğrafı: Ayça Özbatır
    Ayça Özbatır
  • 8 Eki 2024
  • 3 dakikada okunur

Son dönemde basın ve medyaya yansıyan bir çok endişe verici haber ile karşı karşıyayız. Ruhsal sağlık sorunları giderek yaygınlaşıyor. Yaşanan ruhsal bir sıkıntının oluşmasında pek çok neden ya da dinamik etkili olabilir. Bazen bir gelişim döneminin etkileri, bazen bir kaza gibi travmatik bir yaşam olayı, bazen geçmişten kaynaklanan sorunların yarattığı etkiler gibi... Belli bir süredir devam eden, şiddetli veya uzun süreli stres ve kronik fiziksel sağlık sorunları da ruhsal sağlık sorunlarına yol açabilir. Nedeni ne olursa olsun, ruhsal bir sorunun semptomları kişinin günlük yaşamını olumsuz etkileyecek kadar zayıflatıcı veya yoğun hale gelmeden önce acil müdahaleye ihtiyacı vardır.

Fiziksel semptomlar yaşadığınızda, fiziksel olarak hasta olup olmadığınızı görmek ya da kontrol için bir doktora danışmanız önemlidir. Benzer şekilde ruhsal dünyanızda da yaşanan sıkıntılar varsa, aynı şekilde duygusal dünyanızda neden olabilecek herhangi bir şey olup olmadığını incelemeye, anlamaya çalışmak da değerlidir.

Ruhsal olarak bir sorun yaşadığınızı düşünüyorsanız, yardım istemenin bir zayıflık belirtisi olmadığını, öz bakıma giden yolda büyük bir adım olduğunu hatırlamak önemlidir. Ne kadar erken profesyonel yardım alırsanız, ruh sağlığınızla ilgili süreçleri o kadar hızlı ve etkili bir şekilde yoluna koyabilirsiniz.

Bununla beraber bir sorun durum hissetmeyebilirsiniz ancak kendinizi tanıma veya gerçek benliğinizi ortaya koyma konusunda kafa karışıklığınız olabilir. Terapi, kendi temellerinize geri dönebileceğiniz, gerçek duygularınızı ve arzularınızı açıkça keşfedebileceğiniz, sizi dinleyen ve sizi gerçekten olduğunuz kişi olmanızda anlaşılabileceğiniz tarafsız bir alan sunar. Kim olduğunuzu ve ne istediğinizi daha iyi anlayabilir ve dış dünya ile daha sağlıklı bağlar kurabilirsiniz.


Terapi desteği gerektiren hangi durumlar bir ipucu olabilir?


Duygularınızı Düzenlemede Zorluk

Zaman zaman üzgün, depresif ve öfkeli hissetmek normaldir. Ancak, kendinizde herhangi bir sebep olmadan belli bir süredir aynı ya da artan yoğunluklarda öfkeli, üzgün, yalnız, güvensiz ya da hayal kırıklığı, mutsuzluk gibi zorlayıcı duygular hissediyorsanız, ya da duygusal olarak zorlandığınızı fark ediyorsanız bir terapiste görünmeyi düşünebilirsiniz . Genel psikoloji literatürüne göre, duyguları ve hisleri kontrol edememe, ruh hali ve anksiyete bozukluklarının yaygın bir belirtisidir. Duygularınız günlük hayatınızı etkiliyorsa, terapi size duygularınızı kontrol etmek için ihtiyaç duyduğunuz yaşam becerileri ve araçları sağlayacaktır.


Günlük Rutinleriniz veya Alışkanlıkları Değiştiyse

.Ruhsal sağlık sorunları yemek, uyku gibi alışkanlıklarımız, rutinlerimiz üzerinde derin bir etkiye sahip olabilir. Yaşanan ruhsal sıkıntı, günlük akışımızı sekteye uğratacak, alışkanlıklarımızı aksatacak noktaya gelmeye, bildiğiniz, iyi gelen rutinleriniz de kısıtlayıcı gelmeye başladıysa , özellikle de sizi motive eden ve size neşe getiren şeyleri yapmayı bıraktıysanız destek için başvurmak iyi olabilir. Bazı süreçler yumurta mı tavuk, tavuk mu yumurta durumu gibidir. Kaygılı bir kişi uykuya dalmakta zorluk çekebilirken, depresif bir kişi sürekli uyuyabilir. Uyku eksikliği de, ruhsal bir sıkıntının semptomlarını şiddetlendirebilir ve vücudumuz uyuduğumuzda kendini onarma moduna geçtiği için kişinin fiziksel sağlığını olumsuz etkileyebilir. Benzeri bir şekilde yemek ya da diğer günlük akış için de bu durum geçerlidir.


İlişki Kurma ve Sürdürmede Zorlanmak

Bir ruhsal sağlık sorunu, sosyal izolasyona da neden olabilir. Bir kişi, sosyal olarak iletişimlerinde mesafe almaya başladıysa, duygusal olarak içine kapanmaya başladıysa ya da evden çıkmak istememe, ilişki kurmak istememe gibi davranışlar artıysa veya duygusal destek için bir kişiye aşırı derecede yaslanma ihtiyacı arttıysa destek alma konusu düşünülmelidir. Ruhsal sıkıntısı artan kişiler okulda ve işte yeni ilişkiler kurmakta zorluk çekebilir, bir grup içinde çalışmakta zorlanabilir veya başkalarıyla iletişim kurmakta başarısız olabilir. Sosyal izolasyon, kişinin ruhsal sağlık sorunları yaşama riskini artırabilir.


Yaşam içerisinde yaşanan zorluk anlarında daha kırılgan olmamız doğaldır. Sıkıldığımız dönemler olabilir. Sadece kendimiz için değil, beraber yaşadığımız kişiler için de gözlemlediğiniz dikkat çeken noktalar aynıdır. Kısaca yaşanan ruhsal sıkıntıların süresi uzadıkça, yoğunluğu arttıkça ve günlük yaşam akışı sekteye uğratmaya başladıysa, olağandan farklı bir davranış paterni dikkat çekiyorsa, bu gözlemleri ciddiye almak ve profesyonel desteğe yönelmek iyi olacaktır.


Bazen de bir şeyin sorun olup olmadığından emin olmayabilirsiniz. Yukarıda saydığımız noktalardan birini veya hepsini gözlemlemeseniz de bir şeylerin iyi gitmediğini hissediyor olabilirsiniz. Sorun olup olmadığını merak ediyor olabilirsiniz ve birisinin bunu anlamanıza yardımcı olmasını isteyebilirsiniz.


 
 
 

Son Yazılar

Hepsini Gör
Ergenler Neden Motive Olamıyor?

Anne babalardan ergenlik çağındaki çocuklarının potansiyelini en iyi şekilde değerlendiremediğine ya da odaklanmada sorun yaşadıklarına...

 
 
 

Comments


bottom of page